USD32,38
EURO35,06
JPY0,214700
RUB0,351000
GBP41,09
EURO/USD1,08
BIST9.094,34
GR. ALTIN2.326,49
BTC70.354,59

2022 Youtube Rehberi ile Youtuber Olun!

Yani Başlayanlar İçin YouTube Rehberi
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Youtube Rehberi ile çok izlenen Youtuber olmak ister misiniz? Youtuber olabilmek için her şeyiyle tam bir Youtube rehberi ihtiyacınız olacak! Böylece siz de Youtube Rehberi aracılığıyla bilmediklerinizi öğrenecek ve daha emin adımlarla ilerleyebileceksiniz!

YouTube yayıncısı olmak isteyen hemen herkesin özellikle ilk başlarda kafasına takılan bir çok soru işareti olur. Telif hakları, adil kullanım, topluluk kuralları, üçüncü parti  vs. vs. vs. Bu dünyasının bir parçası olan her bireyin bilmesi gereken onlarca detay var. Tüm bu detaylar ise sizin için hazırladığımız Youtube rehberi içerisinde yer alıyor.

Bu yazı da ise ben yeni başlayan arkadaşların yollarına bir nebze ışık tutmaya en azından akıllarına gelecek ilk soruları cevaplamaya çalışacağım. Ancak tüm rehber tabii ki özgün içerik üreticiler için spam yapanlar için burada yararlı bilgi yok :)

Başlamadan önce ufak ta bir dipnot düşmek istiyorum. Eğer bir işe para motivasyonu ile başlarsanız muhtemelen ya batar yada vazgeçersiniz. Ancak bir şeyleri beklentiniz olmadan iyi yaparsınız o yaptığınız şey zamanla para eder. Bu YouTube dünyasında da değişmiyor. Eğer bir kanal açıp 1 yıl sonra para kazanabileceğinizi düşünüyorsanız emin olun yanılıyorsunuz. Bu işe yeni başlayacak arkadaşlara önerim YouTube kanallarını bir hobi olarak görmeleri ve para düşünmeden zevkle işlerini yapmaları. Haydi başlayalım.

Kanalım Ne İle İlgili Olsun?

Aslına bakarsanız bu soru baştan sona hatalı. Doğru soru “Benim Neye Yeteneğim Var?” olmalı. Cevabı ise kısaca şöyle verebilirim. Neyi yapmaktan hoşlanıyorsanız onu yapın. En önemlisi de videonuz yayınlandıktan sonra sizin de keyifle izleyebileceğiniz içerikler oluşturun.

youtube-rehberi

Logo – Kanal Tasarımı

Bir kanalı ziyaret eden her kullanıcının bilinçli ya da bilinçsiz en dikkat ettiği şeylerden birisidir logo ve kanal tasarımı. Bir grafik tasarımcı olarak bildiğim bir şey var ki oda kullanıcı ilk görüşte kanalınızdan etkilenmez veya merak etmezse o kullanıcıyı kaybedersiniz net. Çok uzağa bakmadan film afişlerini düşünebilirsiniz. Fragmanını izlemediğiniz bir filmin iğrenç bir afişini görseniz ne düşünürsünüz? Sizin kanalınız için de durum bundan farklı değil. Elbette herkes grafik tasarımcı değil fakat endişelenmeyin tasarımcı olmasanız da bu işi halledebilirsiniz.

Öncelikle eğer biraz bütçe ayırabilirseniz işi profesyonellere bırakmak her zaman en iyi tercih. Fakat bütçe ayıramadığınızı düşünürsek eğer logo ve kapak tasarımı konusunda yararlanabileceğiniz %100 ücretsiz bazı kaynaklar da mevcut. Elbette bu kaynaklardan edineceğiniz tasarımların çok yaratıcı olmasını beklememekte fayda var.

Ayrıca Youtube rehberi kapsamında sunulan bu öneriyi de göz önünde mutlaka bulundurun. Unutmayın sizin işiniz görsellik ile ilerleyecek!

Ücretsiz Logo Siteleri

  • https://www.canva.com
  • https://www.logocrisp.com
  • https://www.freelogoservices.com

Ücretsiz Kanal Kapağı Siteleri | Youtube Rehberi

  • https://www.canva.me/youtube-banners
  • https://spark.adobe.com/make/youtube-channel-art-maker
  • https://www.postermywall.com/index.php/posters/search?s=YouTube

Ayrıca Photoshop kullanmayı bilen arkadaşlarımız için YouTube kapak tasarımı şablon dosyasını buraya tıklayarak indirebilirsiniz.

Ücretsiz Grafik Yazılımları

Daha önce de belirttiğim üzere Youtube rehberi kapsamında grafik yazılımlarının maalesef ucuz etin yahnisi cinsinden bedava tasarımlar o kadar da başarılı değil. O nedenle eğer kendi tasarımınızı kendiniz oluşturmak isterseniz aşağıdaki ücretsiz programlardan da yararlanabilirsiniz.

  • https://www.pixlr.com/editor
  • https://www.photopos.com

Kendi tasarımını yapacak arkadaşlar için ise minik bir bilgilendirme. YouTube kanal tasarımı dosya boyutu 2560 x 1440 pixeldir. Ancak tasarımınızı bu ölçünün tam ortasında 2560 x 423 pixel büyüklüğünde bir alana yapmanız gerekiyor. Olayı daha ne anlamanız açısından aşağıdaki görseli de inceleyebilirsiniz.

YouTube Kanal Tasarımı Ölçüsü

Kanal tasarımı masaüstü bilgisayarlar, mobil cihazlar ve TV ekranlarında farklı şekilde görünse bile temelde hepsi tek bir tasarımı baz alır. En büyük ölçü televizyonlar en küçük ölçü mobil cihazlar için geçerli ölçüdür. En kestirmeden tanımlamak gerekirse tam ortadaki 1546 x 423 pixel büyüklüğündeki alandaki tasarım tüm cihazlarda sorunsuz çalışacaktır. Daha detaylı bilgi almak isteyenler aşağıdaki linkten YouTube yardım makalesini de kontrol edebilirler.

Intro ve Promo

Youtube rehberi kapsamında videolarda ilk karşılaşacağınız introlar olacaktır. Maalesef ücretsiz intro dağıtan yok en azından ben karşılaşmadım. Aşağıdaki iki web sitesinden online intro oluşturabilir ve satın alabilirsiniz. Fakat uyarmak istiyorum ki her iki siteden de alışveriş yapmadım ve güvenlikleri konusunda bir fikrim yok.

https://www.ivipid.com
http://www.introchamp.com

Bu iki sitedeki tasarımlar içinize sinmezse ki benim sinmedi size tavsiye VideoHive sitesini ziyaret etmeniz. Bu sitede 15$ – 60$ aralığında dilediğiniz her türden video şablonu satın alabilirsiniz. Ayrıca yine aynı sitenin ana sayfasında biraz aşağıya doğru inerseniz eğer Grab free items bölümünden o ay ücretsiz dağıtılan tasarımları edinebilirsiniz. Ayrıca bu bölümdeki içeriğin her ay değiştiğini de unutmayın.

Video Editör

Video editör yazılımları konusunda o kadar çok seçeneğiniz var ki inanamazsınız. Ancak ben sizlere basit ve etkili olan bir program tavsiye edeceğim Filmora Video Editor. Oldukça basit bir program olmasına karşın çok başarılıdır. Kendi sitesini ziyaret edip ücretsiz olarak bilgisayarınıza yükleyebilirsiniz. Ayrıca sevmezseniz free video editor şeklinde bir arama ile başka seçenekler de kolayca bulabilirsiniz.

youtube-rehberi

Sound Editör

Audacity ses işleme konusunda tüm ihtiyaçlarınıza fazlasıyla cevap verebilecek ücretsiz bir yazılımdır. Buraya tıklayarak indirebilirsiniz.

Kaynak Bulma

Geldik işi çıkmaza sokan yere. Şimdi her şeyden önce eğer kamera karşısına geçip kendi içeriğinizi kendiniz oluşturuyorsanız en güzeli elbette bu. Fakat ben o yoldan gitmediğinizi varsayarak işleri en basit seviyede tutacağım.

Öncelikle Creative Commons kullanabilirsiniz. CC Lisanslı videoları lisans şartlarına uymak kaydı ile dilediğiniz gibi kullanabilirsiniz. YouTube arama yaptıktan sonra filtre alanından Creative Commons seçeneğini aktif hale getirdiğiniz zaman çıkan videoları kendi içeriğinizi oluştururken de kullanabilirsiniz.  Ancak dikkatli olmanızda fayda var çünkü spamcı arkadaşlar sağ olsunlar bir lisans ile korunmasına rağmen lisansız gibi yüklenen içeriklere de denk gelebilirsiniz. National Geographic’in videosu ama CC aramasında karşınıza çıkıyorsa tavsiyem kullanmayın. Ayrıca CC Search sitesini kullanarak Creative Commons lisans ile dağıtılan dosyaları aramanız da mümkün.

Dipnot: İçeriğiniz sadece resimlerden oluşuyorsa lisanslı olsalar bile muhtemel ihtimal bu nedenle ihtar almazsınız elbette kesin değil. Ayrıca Adil Kullanım kapsamında başkasına ait videolar da kullanılabilir. Fakat belli kurallar çerçevesinde bu duruma başka bir yazımda detaylıca değineceğim.

Ayrıca lisanslı içeriklerin sahiplerine mail yolu ile ulaşıp izin istemekte izleyebileceğiniz diğer bir yöntem. Size örnek İngilizce mail de vereyim.

Konu: Can I Use Your ( Article, Photo veya Video ) ?

Hello

My name is ADINIZ.. I live in ŞEHRİNİZ in Turkey.. I am an amateur youtube creator I have a KANALINIZIN KONUSU channel on youtube.

I want to take advantage of your ( articles, photos veya videos ) to create my video. But I don’t want make to unauthorized copying and of course I’ll show your ( articles, photos veya videos ) to source with url. We will re-edit and after will use. If you let me of course.

Thanks A Lot
Cordially
ADINIZI YAZIN

Lisanssız Müzik Bulmak

Youtube rehberi aşamasında dikkat etmeniz gereken ilk kural müzikler! Müzik olmadan olmaz fakat Youtube rehberi aracılığıyla verdiğimiz müzikler de telifli olmamalı. Müzik konusu tartışmasız YouTube yayıncılarının en büyük belası. Ancak yine de bazı kaynaklardan yararlanmanız mümkün. Birincisi YouTube içerik stüdyosundaki müzik kitaplığı. Burada bizzat YouTube tarafından sizlere sunulan birçok müzik ve sese ulaşmanız mümkün.

Ulaşmak için kontrol panelinizden Ses Kitaplığı bağlantısını takip edebilir ya da buraya tıklıyabilirsiniz.  Bir diğer alternatifiniz için ücretsiz müzik dağıtan kanallar. No copyright music şeklinde ararsanız onlarcasını bulabilirsiniz.

Fakat bu iki kaynaktan bulacağınız müzikler tüm ihtiyaçlarınıza cevap vermeyebilir. Bir diğer falsosu ise çok sık kullanılan ve neredeyse insanların ezberlediği müziklere denk gelme olasılığınız çok fazla.

Dipnot: Bu müzikler bugün için lisanssız olsa da hak sahipleri daha sonra eserlerini lisans korumasına alabilirler. Böyle bir durum yaşanması halinde sizin kanalınız da ileri de müzik ile ilgili uyarı veya telif alabilir. %100 lisans sorunu yaşamamanın yolu ücretsiz dağıtılan müziklerden yazılı belge istemek veya YouTube’un müzik galerisini kullanmaktan geçer.

Metin Okutma

youtube-rehberi

Eğer Youtuber olma amacınız metin okuma üzerineyse Youtube rehberi kapsamında metin okutucuya ihtiyacınız olacaktır. Buna genelde haber kanallarının ihtiyacı olur ama ben yine de paylaşmak istedim. Denemelerim sonucu en başarılı olduğunu düşündüğüm 2 site var.

  • https://www.readspeaker.com
  • https://www.naturalreaders.com/online

Bu okuyuculara İngilizce yazdığınız metini okuyabilir ve IDM ile mp3 sesi kaydedebilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken şey okuyucular maksimum 250 karakter okuduğunu unutmayın. Bunun için yazıda noktalama işaretlerini doğru kullanırsanız sesleri pürüzsüz birleştirebilirsiniz. Örneğin sistem “;” gördüğü yerde bir nefes almak için durur buda size 2 sesi pürüzsüz birleştirecek arayı sağlar.

Sahte Telif – Flag

Bazı insanlar nedendir bilinmez hiç tanımadığı insanların başarılarını kıskanır onlara zarar vermek isterler sonra da gelsin sahte telif ve flag. Ne yazık ki sahte telif yada flag’ten tamamen kurtulmanın bir yolu yok ama kanalınızı itiraz edip tekrar açtırabilirsiniz. Ancak kanıtlar önemli..

Projenizde kullandığınız bütün ögeleri bir klasöre toplayın. Resimleri resimler diye bir klasöre müzikleri müzik diye vs. hepsini düzenli bir şekilde klasörleyin. Montajladığınız dosyayı video dışında birde video editörün dosyayı olarak aynı klasöre kaydedin. Masaüstü duvar kağıdınızı kanalınızın logosu yapın. Ondan sonra açın camtasia yada başka bir ekran kaydediciyi boş masaüstünüzde başlayın kayıt almaya.

youtube-rehberi

Birkaç saniye bekledikten sonra dosyalarınızı koyduğunuz klasöre girin ve tüm içeriğinizi tek tek gezin. Resim dosyalarınızı açın sonra video editör dosyanızı açıp montajladığınız videonun üzerinde biraz gezinin.. Ardından bu videoyu kaydedin ve orijinal projenizi yükledikten hemen sonra VIDEONUZUN İSMİ Proof of Copyright adı ile gizli durumda upload edin ve hep gizli kalsın. Herhangi bir sahte telif yada flag gelince itiraz edin ve videonun linkini gönderin gerisini sahte telif atan düşünsün.

Youtube Rehberi| Videoların Çalınmasına Engel Olma

Gelelim çalınma meselesine. Videonuzun başına intro bir köşesine de logo koymak her zaman çalınmayı engellemez çünkü videonuzu bir editörle birazcık kesip alabilirler. Bu nedenle eğer mümkün ise videonun içinde aralarda logonuz, kanal adınız, sosyal medya sayfalarınız bir şekilde görünsün. Hırsızın biraz kafası çalışıyorsa başka videolara yelken açacaktır. Salağına denk gelirseniz de şansınıza artık basın telifi geçin.

youtube-rehberi
Youtube Rehberi

Umarım işinize yarar. Siz de bahsedilen aşamalara dikkat ederek Youtube denizinin incileri arasında yerinizi alabilirsiniz. Eksik yazdığım yada merak ettiğiniz bir şey varsa yorumlarda sorabilirsiniz. Elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım.

Kolay Gelsin.. Başarılar Herkese.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

trparca ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!